Baby- en kindergebaren

Coaching, cursussen en workshops

Baby- en kindergebaren

Stel je zoon of dochter van 10 maanden oud is erg enthousiast, maar je hebt geen idee waarover. Of misschien is je kindje erg onrustig of heeft het pijn. De meeste kleine kinderen kunnen je als ze zo klein zijn met gesproken taal niet vertellen wat ze blij of juist verdrietig maakt. Ook kunnen ze je vaak niet vertellen waar ze pijn hebben. Het grappige is, dat ze dat door middel van gebaren wel kunnen!

Wat zijn baby- en kindergebaren?

gebarenstemBaby-en kindergebaren betekent niet meer of minder dan dat je je gesproken taal ondersteunt door middel van gebaren. Deze gebaren zijn afkomstig uit de Nederlandse gebarentaal (NGT). Bij baby-en kindergebaren vervang je de gesproken taal dus niet door gebaren. Je verrijkt je taalaanbod door er gebaren aan toe te voegen.

Eerdere communicatie

Omdat het voor kleine kinderen op een eerder moment mogelijk is om gebaren te maken dan om de klanken van gesproken taal te maken, zullen kinderen die opgroeien met het gebruik van baby-en kindergebaren zich eerder door middel van taal kunnen uiten. Zonder het te kunnen zeggen, kunnen ze je laten weten dat ze honger hebben, een poes hebben gezien of hulp nodig hebben. Misschien zijn ze op zoek naar hun knuffel of willen ze graag geknuffeld worden.

Kinderen zijn gemiddeld genomen vanaf 6 maanden in staat associaties te gaan leggen tussen gebaren en taal. Zodra hun motoriek het toelaat zullen zij vervolgens in staat zijn om zelf gebaren te gaan maken.

Voordelen baby-en kindergebaren

Het gebruik van baby-en kindergebaren heeft veel voordelen. Om te beginnen is het hartstikke leuk. Je krijgt op jonge leeftijd van je kindje een kijkje in zijn of haar hoofdje. Doordat de communicatie op deze manier ook effectiever wordt, zal je kind minder snel driftbuien krijgen of gefrustreerd raken. Jullie begrijpen elkaar immers een stuk beter. Jullie band zal door het gebruik van baby-en kindergebaren dan ook sterker kunnen worden.

Een ander voordeel van baby-en kindergebaren is dat je kind doordat het gebaren kent ook zal kunnen communiceren met kinderen die om wat voor reden dan ook niet aangewezen zijn op gesproken taal. De afstand tussen kinderen wordt zo kleiner.

Loopt mijn  kind geen taalachterstand op?

Nou denk je misschien dat je kind een taalachterstand zal kunnen oplopen doordat het gebaren aanleert. Waarom zal je kind immers leren praten als het ook kan gebaren?

Het tegenovergestelde is juist waar! Doordat je de gesproken taal ondersteunt door middel van gebaren, geef je je kind namelijk juist een extra hulpmiddel om zich de taal eigen te maken. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat gebarende kinderen op jongere leeftijd zelfs een aanzienlijk grotere woordenschat hebben dan niet gebarende kinderen, dat zij eerder zinnen gaan vormen en dat deze positieve effecten op de taalontwikkeling ook op de lange termijn merkbaar blijven, bijvoorbeeld als ze gaan lezen.

Workshops en cursussen babygebaren en kindergebaren

Wij bieden regelmatig cursussen en (thema-) workshops baby-en kindergebaren aan in samenwerking met Gebarenstem.nl. Heb je interesse in een workshop of cursus baby-en kindergebaren? Kijk dan voor het actuele aanbod op de onderstaande link of neem contact op voor meer informatie.

Aanbod Madiek kindercoaching